Forum WWW.EPGD.NET Strona Główna WWW.EPGD.NET
Forum Gdańskich Miłośników Lotnictwa

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Porady dla począkujących w FS

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.EPGD.NET Strona Główna -> Flight Simulator
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mateusz

PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 6:06 pm    Temat postu: Porady dla począkujących w FS Odpowiedz z cytatem

Pozwolę sobie tutaj napisać parę porad do Flight Simulatora dla ludzi dopiero zaczynających,lub mających zamiar zacząć się bawić w wirtualne latanie

1) Jeżeli macie niewiele pojęcia o podstawowych zasadach lotu,przejdźcie samouczka,lub przeczytajcie w necie o zasadach działania klap, spojlerów,speed brake'ów, trymera, przepustnicy,mikstury,auto brake'ów itp.

2) Nie porywajcie się na początku na maszyny typu 737 lub większe,mało prawdopodobne jest że uda wam się bez problemu wystartować odbyć lot i wylądować,przez co możecie szybko zrezygnować

3)Starajcie się zawsze kołować po "taxi line" lądować i startować trzymając "centerline", pomoże to wam w przyszłości gdy zechcecie latać czymś większym np na VATSIM

4)Odradzam zaczynanie od klawiatury,warto od razu zainwestować w joystick.niewiele wam to pomoże i również tak jak rzucanie się na grubsze maszyny może was szybko zniechęcić.

5)W internecie można znaleźć checklisty (listy wszystkich procedur w kolejności,wraz z prędkościami do lądowania startu itp.) do większości maszyn, warto na początku sobie taką ściągnąć i potrenować na jednym samolocie utrzymywanie danych prędkości na prostej itd. (ciągle proponuje C172 ponieważ jest to najprostszy w pilotażu samolot)

Myślę, że to wystarczy na początek. w razie czego postaram się odpowiedzieć na pytania Smile
Życzę wielu udanych lotów i radości z latania w wirtualnym świecie
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
MontyBL

PostWysłany: Sob Gru 20, 2008 8:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

trochę ode mnie:

6) Dla zwiększenia realizmu najlepiej ściągać realną pogodę (opcja w okienku pogody), ale dla lotów czysto treningowych nie ma co się porywać na "reala", gdy pogoda jest "dość" nieciekawa a nasz lot polega na zaznajomianiu się z danym typem samolotu.

7) Odnośnie joy'ów -> standardowy dwunastoprzyciskowy z przepustnicą i orczykiem wystarcza w zupełności na najpotrzebniejsze funkcje (ale i tak trzeba sporo klikać myszą po panelu) .

8 ) Gdy któryś z samolotów, które chcemy poznać, jest zbyt czuły na stery, warto w opcjach zmniejszyć czułość urządzenia sterującego, i w miarę "postępów" stopniowo powracać do ustawienia standardowego.

9) Warto wyposażać się w płatne dodatki maszyn, zaczynając od najmniejszych samolotów. Defaultowe są dobre, ale do czasu. O ile defaultowe do lotów VFR są jeszcze znośne, o tyle liniowce są już grubo okrojone z systemów.

10) Niezłym przygotowaniem do VATSIMu jeżeli chodzi o porozumiewanie się z kontrolerami jest wymawianie wszystkich tekstów dialogu pilot-ATC "razem" z defaultowym ATC (pewnie dla osób "postronnych" wygląda to głupio, gdy ktoś gada do monitora nie mając mikrofonu Laughing )
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
KubaN

PostWysłany: Nie Gru 21, 2008 9:39 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

MontyBL napisał:

10) Niezłym przygotowaniem do VATSIMu jeżeli chodzi o porozumiewanie się z kontrolerami jest wymawianie wszystkich tekstów dialogu pilot-ATC "razem" z defaultowym ATC (pewnie dla osób "postronnych" wygląda to głupio, gdy ktoś gada do monitora nie mając mikrofonu Laughing )

Nie ma się co śmiać, ja zawsze tak robię Smile

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen
Molger

PostWysłany: Nie Gru 21, 2008 10:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czesc
Jak ktoś myśli poważnie o zabawie i lataniu na vatsimie, to polecam:

http://www.pl-vacc.org/pol3/

tam jest forum - bardzo rozbudowane , mozna znależć praktycznie wszystko, linki, porady, od czego zaczać itp.

Polecam latanie w sieci to jest dopiero frajda, praktycznie jak w realu, tylko w domu w kapciach i ze szklana piwa na biurku Smile
Molger
Powrót do góry
Mateusz

PostWysłany: Pon Gru 22, 2008 8:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

jakby ktoś szukał check list
http://freechecklists.net/simchecklists.asp
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Numer GG
kex_

PostWysłany: Wto Gru 23, 2008 11:14 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Mati, właśnie takiej stronki szukałem Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
Siernik

PostWysłany: Wto Gru 22, 2009 8:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Może nie odpowiedni temat ale wybaczcie Wink
Wie ktoś może jak "zawołać" cysterne, wypychanie itp. w FSX?
Michał Very Happy
Powrót do góry
Siernik

PostWysłany: Wto Gru 22, 2009 11:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dobra już mam, poszperałem w FS i znalazłem Wink
Michał Very Happy
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum WWW.EPGD.NET Strona Główna -> Flight Simulator Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: